onsdag 10 augusti 2022

2022 hittills

Tänkte belysa vikten av att diversifiera. Inte ha alla ägg i samma korg. Jag köpte lite Rysslandfonder i slutet av förra året. De gick ju inget vidare och värdet är fiktivt räknat strax  801 kr. Totalt köpte jag kanske för 11074 kr. 


Visst är det surt och man vill ju aldrig förlora pengar, men jag kan tänka mig alla som satsat stenhårt på rysslandfonder på PPM. De har ju förlorat allt över en natt. Jag försökte sälja, men var helt enkelt försent ute. Nu är innehavet mindre än en procent av mitt totala. En chansning som inte gick hem.


Jag har haft en teori som jag kört efter kring globalfonder vs svenska fonder. När det är högkonjunktur så brukar svenska börsen sticka iväg och globalfonderna brukar gå lite lugnare samt USD är lite billigare. När det är oroligt i världen så säljer aktieägarna svenska papper och köper globalfonder. Nu ligger USD på 10 kr och mina globalfonder har knappt rört sig trots att börsen har gått ned generellt. Detta beror på att USD blir starkare och kompenserar till viss del nedgången. Det nominella värdet i SEK har inte förändrats. Jag har drygt hälften av mina tillgångar i globalfonder.

Jag nysparar inget i globalfonder då 10SEK per USD är helt enkelt för dyrt. Istället så köper jag AMF Småbolag (som tagit massor med stryk) och Spiltan Aktiefond Investmentbolag (också tagit stryk) samt Nordnet Sverige ESG Indexfond. Så i bra tider, så köper jag globalfonder och vid dåliga tider svenska fonder.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar