Investeringsfilosofi

Mitt motto är att aldrig lämna börsen för jag har redan missat två börscykler på grund av rädsla. Börspsykologin är avgörande för att hantera investeringar. Givetvis så växer inte träden till månen och börsen kommer att gå ned. Ordet "investera" betyder olika för olika människor, för mig är det att avstå någonting nu för att få en större framtida avkastning. Investering kan också betyda att man berikar sig som människa i form av upplevelser, resor tex.

Det viktigaste är investeringshorisonten. Ju längre horisont, desto större risk kan du ta. Riskaptiten är också ett kapitel för sig. Det man inte får glömma är att hög risk är ingen garanti för hög avkastning, bara att möjligheten ökar, men risken att det går åt skogen ökar också. Jag har också svårt att investera i saker och ting som jag inte känner att jag behärskar. Det kanske är ett dumt val, men det är det jag känner mig bekväm med.

Det gäller att kunna hålla sig flytande länge, att kunna vara med i spelet länge. Det gäller också att veta sina begränsningar, sina triggers. för min del så känner jag att jag måste jobba med känslorna. Rädslan och helt enkelt kriga emot sina insikter. Ju mindre jag bryr mig, desto bättre går det.

Den klassiska, sprid riskerna genom att investera ofta, investera periodisk dvs varje månad. Du ska alltid spara minst 10 % av din inkomst. Om du inte kan göra det så betyder det att du har för stora utgifter. Sparkvoten är ett mått på den del av inkomst som inte förbrukas. Historiskt har sparkvoten varit låg i Sverige, men efter att IT-bubblan sprack och finanskrisen 2008 så har siffran ökat rejält, från ensiffrigt till tvåsiffrigt. För mig är det rätt skrämmande att många vuxna i Sverige inte klarar av en större oväntad utgift.

Det är även viktigt att man inte ser sparandet som en prestige, att lägga för mycket känslor och tankar på det. Pengar är bara ett verktyg att nå dina mål. Var och en sparar efter egen förmåga. Det gäller att ha ett sunt förhållande till pengar. Det viktigaste i livet är trots allt tid. Tid som ingen riktigt vet hur mycket man får.

Jag känner att jag har mycket kvar att lära mig och rädslan kostade mig minst 5 % värdestegring då efter Brexit pausade insättningarna. Aldrig lämna marknaden om det inte är pengar som skall användas inom 7-8 år. På samma sätt som du går in i marknaden så skall du även planera för hur du lämnar marknaden. En dag skall du säkra eventuella vinster och det du har emot dig är tiden.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar