torsdag 14 september 2017

Beskattningen på ISK/KF

Det trista med Sverige är att folket alltid skall beskattas så fort det finns utrymme. Visst har skatten på ISK/KF varit väldigt förmånligt. Ursprungstanken med ISK var att göra det mindre krångligt för småspararna att kunna spara i aktier och samtidigt få tillgång till den låga beskattning som KF ånjutigt under decenier samt slippa räkna på avkastningsskatten så fort man sålde något. ISK lanserades 2012 och redan nu så har man justerat och pillat på konstruktionen 2 ggr. 

Tänk ifall man plötsligt bestämde sig att ränteavdraget skulle sänkas till 28% och två år senare till 25%. Det skulle bli ett ramaskri utan dess like. Skatt på sparande är en märklig konstruktion. Ponera att 2 individer med samma inkomst som bor i samma hyreshus. Den ena sparar 1000 kr varje månad, medan den andra lånar 1000 kr varje månad för att få ihop sin ekonomi. Hur kan den som tar ansvar för sin ekonomi och sparar 12000 per år straffas med en beskattning på ränteavkastningen. Sparräntan ligger på 1 % så den stackars hundringen skall beskattas 30%. Staten tar 30 kr för inget utfört arbete.

Den som lånar istället till en ränta på 5%, 500 kr i skuldränta skall få en rabatt av staten för att hen har lånat pengar. Detta är helt absurd och jag kan inte begripa att det här är argumentet har hållit så länge. Att kalla detta för att få ett mer jämlikt samhälle är ett hån mot hela svenska befolkningen. Det är väl snarare de som är stenrika som inte bryr sig om det är en kvartsprocents skatt hit eller dit, men det är inte det som är argumentet, utan alla ska få schyssta spelregler mellan de olika sparformerna.

Personligen tror jag att Vänsterpartiet kommer att straffas för detta. Du hämtar in 790 miljoner som skulle ha tillhört de hårt arbetande. Tänk också att ränta-på-ränta-effekten. Det här blir som om du har valt en dyrare fond istället för en billigare indexfond. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar