söndag 14 oktober 2018

Bolån 2.0

I och med att jag och min sambo har köpt en bostadsrätt så har världen kring bolån öppnats. Det pratas om räntor och punkter. I början valde vi SBAB och där skulle 3-månadersräntan vara 1,49%. Sedan skulle Danske Bank ha 1,19% om man band 2 år, men deras bottenlån kunde endast vara 80% av köpeskillingen. Min sambo och jag hade bestämt att vi skulle gå in med 15% i kontantinsats. Till slut landade det i SEB som skulle erbjuda en rabatt på 92 punkter på deras boränta gentemot listräntan för 3-månadersräntan mot att jag la en stor del av mitt innehav på SEB. Detta medförde att jag sålde mina innehav på Avanza och Nordnet.

Återigen. Timing the market. Jag hade ingen aning att börsen skull sjunka med 5-6% men i detta fall så hann jag sälja innan. För min del är det omöjligt att veta börsens rörelser. Detta visar hur viktigt det är att månadsspara och att man sparar på sikt.


2 kommentarer:

  1. Vi har skrivit till varandra sedan början på mitt sparande. Det har varit tacksamt med dina inlägg och jag har tack vare dig fått perspektiv på sparhorisontens betydelse. Det gäller att vara sval när det dippar. Mina portföljer har sammanlagt gått ned över 25 000:- under en månad, men som sagt: det är bara att dra på mungiporna och välkomna rean.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God fortsättning och gott nytt år! 2019 förändras så mycket då jag går från hyresrätt till bostadsrätt och samtidigt ska vara föräldraledig. Samtidigt blir man bolånetorsk och "den som är satt i skuld är icke fri". Jag och min sambo prioriterar livskvalitén före låga boendekostnader. Risken är att man har köpt på toppen, men å andra sidan vill vi bo där väldigt länge.

      Radera