I och med att jag och min sambo har köpt en bostadsrätt så har världen kring bolån öppnats. Det pratas om räntor och punkter. I början valde vi SBAB och där skulle 3-månadersräntan vara 1,49%. Sedan skulle Danske Bank ha 1,19% om man band 2 år, men deras bottenlån kunde endast vara 80% av köpeskillingen. Min sambo och jag hade bestämt att vi skulle gå in med 15% i kontantinsats. Till slut landade det i SEB som skulle erbjuda en rabatt på 92 punkter på deras boränta gentemot listräntan för 3-månadersräntan mot att jag la en stor del av mitt innehav på SEB. Detta medförde att jag sålde mina innehav på Avanza och Nordnet.
Återigen. Timing the market. Jag hade ingen aning att börsen skull sjunka med 5-6% men i detta fall så hann jag sälja innan. För min del är det omöjligt att veta börsens rörelser. Detta visar hur viktigt det är att månadsspara och att man sparar på sikt.
Vi har skrivit till varandra sedan början på mitt sparande. Det har varit tacksamt med dina inlägg och jag har tack vare dig fått perspektiv på sparhorisontens betydelse. Det gäller att vara sval när det dippar. Mina portföljer har sammanlagt gått ned över 25 000:- under en månad, men som sagt: det är bara att dra på mungiporna och välkomna rean.
SvaraRaderaGod fortsättning och gott nytt år! 2019 förändras så mycket då jag går från hyresrätt till bostadsrätt och samtidigt ska vara föräldraledig. Samtidigt blir man bolånetorsk och "den som är satt i skuld är icke fri". Jag och min sambo prioriterar livskvalitén före låga boendekostnader. Risken är att man har köpt på toppen, men å andra sidan vill vi bo där väldigt länge.
RaderaÄr det så vid teckning av rörlig bolåneränta (3 månader) så måste man var 3:e månad teckna om allt igen (skicka in nya papper på ens arbete/lön etcetc) eller flyter det bara på tills man säger något (eller inte betalar tillbaka ;-)) likt en prenumeration?
SvaraRaderaOm jag exempelvis arbetar 100% nu vilket gör att jag kan ta mitt lån och sedan planerar att minska sysselsättningen till 50%, är det då uteslutet att ha rörlig ränta? Måste man binda på några år precis innan man går ned i arbetstid då eller, för att sedan återgå till 100% när nytt lån ska tecknas?
/Arbetsplanen
Rörligt boränta är egentligen 3-månaders bunden ränta. Du behöver absolut inte skicka in nya papper var tredje månad utan lånet löper vidare tills du väljer att antingen binda lånet eller byta till en annan bank. Kollen på din ekonomi görs vid tecknandet av lånet och vid eventuellt bankbyte.
RaderaAnledningen till att bundna lån har lägre räntor än rörligt är att konkurrensen har hårdnat. Man vill binda till sig kunden. Förr så fick man betala en premie för att binda räntan. Det var en försäkring för de som har låga marginaler att veta exakt hur mycket de ska betala varje månad. Det som är viktigt att komma ihåg är att ha samma bindningstid på alla lån. Rörligt eller bunden spelar inte så stor roll. Det sämsta du kan göra är att dela upp lånet i 3 delar, en rörlig, en 3-årig och en 5 årig. Då har du tappat alla möjligheter att förhandla dig till ränterabatter för banken vet att du inte kommer att byta bank utan att betala ränteskillnadersättning. Just den biten är ganska märklig. I konsumtionslån så får kreditgivaren inte kräva extra ersättning om du betalar av lånet i förtid. Det kan banken däremot göra med bolån.
Tack!
RaderaKänns som att rörligt (3-månaders-) avtal hos SBAB blir svaret hos oss, sedan kan vi förhandla om när vi amorterat lite och även ökat vårt kapital.
Jag kommer så långt som möjligt försöka undvika att bli "helkund" hos någon bank, men ibland kan det ändå vara värt det om man får en bra deal!
/Arbetsplanen