torsdag 13 september 2018

Bolånetorsk

Ja, då har man köpt en bostadsrätt. Det gick mycket fortare än vad jag trodde skulle ske. På samma sätt som man säger att "time in market" slår i de allra flesta fall "timing the market" så skulle jag säga att boendet är samma sak. Själv har jag gått och väntat på bostadskrashen, som aldrig kom. Visst har det blivit sättningar, men samtidigt så har jag säkert betalat 1 miljon kr mer jämfört med om jag hade köpt för 3-4 år sen.

Vill inte riktigt se boendet som en investering, utan att det pengar som förmodligen kommer vara låsta. Det som talar för att man ska köpa en bostad tidigt är att oavsett om du köper billigt eller dyrt så kommer du vara inne i bostadsmarknaden. Säg att du köper en borätt för 2 miljoner, en tvåa. Plötsligt så sjunker bostadsmarknaden och du behöver flytta till något större. Förmodligen har trean sjunkit motsvarande din tvåa.

Detta gör att jag  redan nu börjat spara till sonens kontantinsats.

2 kommentarer:

 1. Grattis till köp av bostadsrätt. Köper man för att bo på lång sikt är ett eget boende fantastiskt. Vår familj köpte vår bostadsrätt 2014 och aldrig kunde jag tro på en sån värdestegring. Vårt boende idag är enligt Booli värt runt 650 000 kr mer än vi köpte det för. Man kan säga att vi fått ganska bra betalt för att bo. Ingen aktie jag ägt kan jämföra sig med vårt boende när det gäller bra avkastning. Nu kan man ju även tacka alla invandrare som kom 2015. Dessa gjorde att det blev bostadsbrist här i kommunen och av den anledningen har priserna ökat mer än det annars skulle gjort. Precis som dig sparar även jag till mina barns första boende. Troligtvis går inte priserna ner till den dagen de behöver någonstans att bo och då kommer de garanterat behöva hjälp med en kontantinsats.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Slimis för din kommentar. Boendet är en försäkring på sikt och i dessa tider när det finns krafter för att förändra hyresreglering så vet man aldrig hur hyran kommer att förändras. Personligen tror jag inte att det blir lägre än idag. Så man hedgar mot att en dag kanske det blir marknadshyra genom att äga sin bostad. Samtidigt så är det ingen garanti. Jag vill kunna bo där jag vill.

   Radera