torsdag 24 augusti 2017

Hösten är här!

Idag när man gick upp så visade termometern 8C. Det märks att vi är på väg mot hösten och som vi svenskar är vana vid är att klaga på sommarvädret. Själv har jag bara upplevt 3 riktigt varma dagar i sommar, men är nöjd ändå.

Hur har det gått med investeringarna? US-dollarn har fortsatt försvagas och det märks eftersom globalfonderna har gått ned trots att börsen har haft en positiv utveckling. Valutaeffekten är något som vi svenskar måste ta hänsyn till. Vår valuta är svag och vid oroliga tider så väljer folk att söka sig till tryggare hamnar som USD/Euro/Schweizerfranc/Yen. För min egendel och resten av svenskarna som sparar så har svenska kronan flutit runt som en livboj i Atlanten. Bättre vore om vi gjorde som danskarna och peggade danska kronan mot Euro.

Argumenten där det framhålls att det är bra att vår Riksbank försvagar kronan med flit för att få upp inflationen är inte ett hållbart argument. Vår valuta ska vara stark när vi har en stark ekonomi. Istället har man kört enligt principen "race-to-the-bottom". Om EU sänker räntan och köper statsobligationer så skall vår Riksbank göra likadant.

Pengar skall kosta och med en minusränta på 0,5% så stiger priserna på bostäderna till himmelen och alla ungdomar som inte har föräldrar som kan stötta blir förlorare helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar